20|
Nieuwse position papers en factsheets!
Suiker in perspectief, maart 2016
Kenniscentrum suiker & voeding
publiceerde de afgelopen periode
weer een aantal nieuwe position
papers en factsheets. Op zoek
naar gegevens over diabetes
mellitus of een overzicht van de
adviezen over suikers in nieuwe
voedingsrichtlijnen die vorig jaar
zijn uitgebracht? Maak gebruik
van de recente uitgaven die u hier
vindt.
Nieuwe
position papers
en factsheets!
Kenniscentrum suiker& voeding |www.kenniscentrumsuiker.nl 1De prevalentie van diabetesmellitus bij volwassenen
en kinderen neemt inNederland toe,net als elders in dewereld.De stijging van het aantalmensen met diabetesmellitus type2 is enerzijds toe te schrijven aan veranderingen in leefstijl,met name minder lichamelijke activiteit en overvoedingmet overgewicht als gevolg.De toename is daarnaast ook te verklaren door vergrijzing en door gerichte opsporing van de ziekte op jongere leeftijd.Mensen met diabetesmellitus hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,neuropathie,nefropathie en retinopathie 1 . Vroegtijdige opsporing en behandeling is daarom van groot belang en een speerpunt in het volksgezondheidsbeleid 2 .Omdat diabetesmellitus in de volksmond suikerziektewordt genoemd,wordt deze ziekte ten onrechte vaak geassocieerdmet suiker in de voeding. In deze position paper geeft Kenniscentrum suiker& voeding haar standpunt inzake suiker en diabetesmellitus. Wat is diabetesmellitus? Diabetesmellitus (diabetes) is een chronische stofwisselingsziektewaarbij het lichaam het bloedglucosegehalte nietmeer in evenwicht kan houden.Dit komt door een tekort aan of een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Insuline is nodig om glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen op te nemen. In tabel 1 staan referentiewaarden van normale glucosewaarden, gestoorde glucosewaarden en diabetes (millimol per liter,mmol/l).Bij onbehandelde diabetes ontstaat een te hoog bloedglucosegehalte,wat leidt totjanuari2016
Position paper
Diabetes mellitus
schade aanmet name zenuwen en bloedvaten
3
.Men
onderscheidt bij diabetes twee hoofdtypen: type1
en type 2.Daarnaast kan de ziekte zich voordoen
bij zwangeren (zwangerschapsdiabetes, zie kader pagina 2) en (tijdelijk) als bijwerking van het gebruik van bepaaldemedicijnen, zoals psychofarmaca en corticosteroïden. Een arts stelt de diagnose diabetesmellitus bij twee nuchtere plasmaglucosewaarden ≥ 7,0mmol/l op twee verschillende dagen. De diagnose kan ookworden gesteld bij een nuchtere plasmaglucosewaarde ≥ 7,0mmol/l of eenwillekeurige plasmaglucosewaarde ≥ 11,1 mmol/l in combinatiemet klachten die passen bij hyperglykemie 1 .Bepaling van deHbA1c-waarde (zie kader pagina 2) kanworden gebruikt,maarwordt in Nederland vooralsnog niet aanbevolen voor opsporing en diagnostiek van diabetes 1 . Tabel 1.Nederlandse referentiewaarden voor glucosewaarden 1 . *Een nuchtere glucosewaarde houdt in dat tenminste 8 uur geen calorieën zijn ingenomen. Veneus plasmaglucose (millimol per liter) Normale glucosewaarden Nuchter* Niet nuchter < 6,1 < 7,8 Gestoorde glucosewaarden Nuchter ≥ 6,1 en ≤ 6,9 Diabetesmellitus Nuchter Niet nuchter ≥ 7,0 ≥ 11,1 Diabetesmellitus type 1 Diabetesmellitus type 1 (DM1) stond vroeger bekend als insulineafhankelijke of jeugddiabetes. De ziekte ontstaatmeestal vrij acuut en op jongere leeftijd op.De symptomen (frequent urineren, dorst,hongergevoel, gewichtsverlies, vermoeidheid en veranderingen in het gezichtsvermogen) tredenmeestal plotseling op.Bij deze auto- immuunziekte breekt het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier af, waardoor het lichaam geen of vrijwel geen insuline meer produceert.Waarom dit gebeurt is niet precies Factsheet Suikers in voedingsrichtlijnen DeGezondheidsraad,NederlandseDiabetes Federatie én deWereldgezondheidsorganisatie brachten in2015 nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Wat staat er in deze richtlijnen over suikers? ©NDF – Jacques Jullens NDF Voedingsrichtlijn diabetes2015 Evidence-basedVoedingsrichtlijn WHO|Guideline Sugars intake foradultsandchildren i Sugars intake for adultsandchildren Guideline: Richtlijnen goede voeding 2015 2015/24 2015/24 Richtlijnengoedevoeding2015 Gezondheidsraad