Table of Contents Table of Contents
Previous Page  20 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 20 / 32 Next Page
Page Background Lees onder andere over de recente ontwikkelingen op het gebied van preventie en behandeling van diabetes. Benieuwd naar het gebruik van suiker of de achtergronden van de glykemische index? Raadpleeg de herziene position paper diabetes mellitus. De Gezondheidsraad, de Nederlandse Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie brachten in 2015 nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Deze factsheet geeft duidelijk weer wat er over suikers geadviseerd wordt in diverse richtlijnen en waarop de wetenschappers hun adviezen baseerden. Diabetes mellitus (februari 2016) Suikers in voedingsrichtlijnen (december 2015)

20|

Nieuwse position papers en factsheets!

Suiker in perspectief, maart 2016

Kenniscentrum suiker & voeding

publiceerde de afgelopen periode

weer een aantal nieuwe position

papers en factsheets. Op zoek

naar gegevens over diabetes

mellitus of een overzicht van de

adviezen over suikers in nieuwe

voedingsrichtlijnen die vorig jaar

zijn uitgebracht? Maak gebruik

van de recente uitgaven die u hier

vindt.

Nieuwe

position papers

en factsheets!

Kenniscentrum suiker& voeding |www.kenniscentrumsuiker.nl 1

De prevalentie van diabetesmellitus bij volwassenen

en kinderen neemt inNederland toe,net als elders in dewereld.De stijging van het aantalmensen met diabetesmellitus type2 is enerzijds toe te schrijven aan veranderingen in leefstijl,met name minder lichamelijke activiteit en overvoedingmet overgewicht als gevolg.De toename is daarnaast ook te verklaren door vergrijzing en door gerichte opsporing van de ziekte op jongere leeftijd.Mensen met diabetesmellitus hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten,neuropathie,nefropathie en retinopathie 1 . Vroegtijdige opsporing en behandeling is daarom van groot belang en een speerpunt in het volksgezondheidsbeleid 2 .Omdat diabetesmellitus in de volksmond suikerziektewordt genoemd,wordt deze ziekte ten onrechte vaak geassocieerdmet suiker in de voeding. In deze position paper geeft Kenniscentrum suiker& voeding haar standpunt inzake suiker en diabetesmellitus. Wat is diabetesmellitus? Diabetesmellitus (diabetes) is een chronische stofwisselingsziektewaarbij het lichaam het bloedglucosegehalte nietmeer in evenwicht kan houden.Dit komt door een tekort aan of een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline. Insuline is nodig om glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen op te nemen. In tabel 1 staan referentiewaarden van normale glucosewaarden, gestoorde glucosewaarden en diabetes (millimol per liter,mmol/l).Bij onbehandelde diabetes ontstaat een te hoog bloedglucosegehalte,wat leidt tot

januari2016

Position paper

Diabetes mellitus

schade aanmet name zenuwen en bloedvaten

3

.Men

onderscheidt bij diabetes twee hoofdtypen: type1

en type 2.Daarnaast kan de ziekte zich voordoen

bij zwangeren (zwangerschapsdiabetes, zie kader pagina 2) en (tijdelijk) als bijwerking van het gebruik van bepaaldemedicijnen, zoals psychofarmaca en corticosteroïden. Een arts stelt de diagnose diabetesmellitus bij twee nuchtere plasmaglucosewaarden 7,0mmol/l op twee verschillende dagen. De diagnose kan ookworden gesteld bij een nuchtere plasmaglucosewaarde 7,0mmol/l of eenwillekeurige plasmaglucosewaarde 11,1 mmol/l in combinatiemet klachten die passen bij hyperglykemie 1 .Bepaling van deHbA1c-waarde (zie kader pagina 2) kanworden gebruikt,maarwordt in Nederland vooralsnog niet aanbevolen voor opsporing en diagnostiek van diabetes 1 . Tabel 1.Nederlandse referentiewaarden voor glucosewaarden 1 . *Een nuchtere glucosewaarde houdt in dat tenminste 8 uur geen calorieën zijn ingenomen. Veneus plasmaglucose (millimol per liter) Normale glucosewaarden Nuchter* Niet nuchter < 6,1 < 7,8 Gestoorde glucosewaarden Nuchter 6,1 en 6,9 Diabetesmellitus Nuchter Niet nuchter 7,0 11,1 Diabetesmellitus type 1 Diabetesmellitus type 1 (DM1) stond vroeger bekend als insulineafhankelijke of jeugddiabetes. De ziekte ontstaatmeestal vrij acuut en op jongere leeftijd op.De symptomen (frequent urineren, dorst,hongergevoel, gewichtsverlies, vermoeidheid en veranderingen in het gezichtsvermogen) tredenmeestal plotseling op.Bij deze auto- immuunziekte breekt het eigen afweersysteem de insulineproducerende cellen in de alvleesklier af, waardoor het lichaam geen of vrijwel geen insuline meer produceert.Waarom dit gebeurt is niet precies Factsheet Suikers in voedingsrichtlijnen DeGezondheidsraad,NederlandseDiabetes Federatie én deWereldgezondheidsorganisatie brachten in2015 nieuwe voedingsrichtlijnen uit. Wat staat er in deze richtlijnen over suikers? ©NDF – Jacques Jullens NDF Voedingsrichtlijn diabetes2015 Evidence-basedVoedingsrichtlijn WHO|Guideline Sugars intake foradultsandchildren i Sugars intake for adultsandchildren Guideline: Richtlijnen goede voeding 2015 2015/24 2015/24 Richtlijnengoedevoeding2015 Gezondheidsraad