is het voor de consument verrekte lastig om uit te
vogelen hoe dat moet. De Amerikanen geven niet
aan wat dat betekent voor de selectie van voedings-
middelen en dranken. Ik vind het daardoor heel vaag
worden. In Amerika komt veel verzadigd vet uit vlees
en toegevoegde suikers uit dranken. Dat uitdrukken
in voedingsmiddelen is helderder.’
Veel meer lobbyen in amerika
Het proces om de nieuwe richtlijnen op te stellen
verschilt tussen Nederland en Amerika. In ons land
stellen deskundigen van de Gezondheidsraad de
Richtlijnen goede voeding op. In Amerika formuleren
de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid de
formele richtlijnen, waarvoor het deskundigenadvies
de basis vormt. In de uiteindelijke Amerikaanse
richtlijnen zijn de duurzaamheidsoverwegingen van
de deskundigen gesneuveld. Kromhout: ‘Persoonlijk
vind ik dat jammer. Verder speelt lobbyen in
Amerika een veel grotere rol dan in Nederland.
De Amerikanen zoeken een soort middenweg en
laten de praktijk meer meewegen in de richtlijnen.
Maar aan de andere kant zeggen zij dat allerlei
organisaties hun eigen voedingspatronen mogen
maken. Daardoor komen ze ongeveer uit halverwege
Gezondheidsraad en Voedingscentrum.’
Op weg naar normen voor gezond
bewegen en schijf van vijf
De Amerikaanse richtlijnen gaan in op zowel goede
voeding, lichamelijke activiteit als de realisatie van
de richtlijnen. Kromhout: ‘Wij hebben prioriteit
gegeven aan goede voeding. Het Voedingscentrum
vertaalt de richtlijnen vervolgens naar de dagelijkse
praktijk. De Gezondheidsraad start binnenkort met
het opstellen van een advies over normen voor
gezond bewegen. Om het tempo erin te houden,
behandelen wij de onderwerpen na elkaar. Voor dit
moment zeggen we: gebruik de normen voor gezond
bewegen uit 2000. Verder hebben de Amerikanen
geen actie ondernomen om de adviezen van het
mediterrane of vegetarische voedingspatroon
concreet naar de praktijk te vertalen. Dat doet het
Voedingscentrum wel en door gezamenlijke bijeen-
komsten met de Gezondheidsraad is het Voedings-
centrum op de hoogte van onze redeneringen.’
Nederlandse richtlijnen
zijn nog niet af
In de vertaalslag die het Voedingscentrum nu maakt
van de richtlijnen naar de Schijf van Vijf voor ver-
schillende bevolkingsgroepen, is ruimte voor
interpretatie. Kromhout daarover: ‘Op het gebied
van voeding zijn er heel veel wegen die naar Rome
leiden. In deze vertaling kan het Voedingscentrum
adviezen opnemen als ‘eet gevarieerd’ of ‘gebruik
magere melkproducten’ om de inname van verzadigd
vet te beperken. Ook gaat het Voedingscentrum de
circa 1300 kcal die het volgen van de Nederlandse
richtlijnen per dag opleveren, nog aanvullen tot de
gemiddelde behoefte van 2000 kcal voor volwassen
vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Daarin kan
bijvoorbeeld de consumptie van aardappelen, met
weinig jus overgoten, een plek krijgen. Aardappelen
26|
'Amerikanen maken het ongelooflijk ingewikkeld’
Suiker in perspectief, maart 20
16
Richtlijnen goede voeding 2015 2015/24 2015/24 Richtlijnen goede voeding 2015 Gezondheidsraad