Table of Contents Table of Contents
Previous Page  26 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 26 / 32 Next Page
Page Background

is het voor de consument verrekte lastig om uit te

vogelen hoe dat moet. De Amerikanen geven niet

aan wat dat betekent voor de selectie van voedings-

middelen en dranken. Ik vind het daardoor heel vaag

worden. In Amerika komt veel verzadigd vet uit vlees

en toegevoegde suikers uit dranken. Dat uitdrukken

in voedingsmiddelen is helderder.’

Veel meer lobbyen in amerika

Het proces om de nieuwe richtlijnen op te stellen

verschilt tussen Nederland en Amerika. In ons land

stellen deskundigen van de Gezondheidsraad de

Richtlijnen goede voeding op. In Amerika formuleren

de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid de

formele richtlijnen, waarvoor het deskundigenadvies

de basis vormt. In de uiteindelijke Amerikaanse

richtlijnen zijn de duurzaamheidsoverwegingen van

de deskundigen gesneuveld. Kromhout: ‘Persoonlijk

vind ik dat jammer. Verder speelt lobbyen in

Amerika een veel grotere rol dan in Nederland.

De Amerikanen zoeken een soort middenweg en

laten de praktijk meer meewegen in de richtlijnen.

Maar aan de andere kant zeggen zij dat allerlei

organisaties hun eigen voedingspatronen mogen

maken. Daardoor komen ze ongeveer uit halverwege

Gezondheidsraad en Voedingscentrum.’

Op weg naar normen voor gezond

bewegen en schijf van vijf

De Amerikaanse richtlijnen gaan in op zowel goede

voeding, lichamelijke activiteit als de realisatie van

de richtlijnen. Kromhout: ‘Wij hebben prioriteit

gegeven aan goede voeding. Het Voedingscentrum

vertaalt de richtlijnen vervolgens naar de dagelijkse

praktijk. De Gezondheidsraad start binnenkort met

het opstellen van een advies over normen voor

gezond bewegen. Om het tempo erin te houden,

behandelen wij de onderwerpen na elkaar. Voor dit

moment zeggen we: gebruik de normen voor gezond

bewegen uit 2000. Verder hebben de Amerikanen

geen actie ondernomen om de adviezen van het

mediterrane of vegetarische voedingspatroon

concreet naar de praktijk te vertalen. Dat doet het

Voedingscentrum wel en door gezamenlijke bijeen-

komsten met de Gezondheidsraad is het Voedings-

centrum op de hoogte van onze redeneringen.’

Nederlandse richtlijnen

zijn nog niet af

In de vertaalslag die het Voedingscentrum nu maakt

van de richtlijnen naar de Schijf van Vijf voor ver-

schillende bevolkingsgroepen, is ruimte voor

interpretatie. Kromhout daarover: ‘Op het gebied

van voeding zijn er heel veel wegen die naar Rome

leiden. In deze vertaling kan het Voedingscentrum

adviezen opnemen als ‘eet gevarieerd’ of ‘gebruik

magere melkproducten’ om de inname van verzadigd

vet te beperken. Ook gaat het Voedingscentrum de

circa 1300 kcal die het volgen van de Nederlandse

richtlijnen per dag opleveren, nog aanvullen tot de

gemiddelde behoefte van 2000 kcal voor volwassen

vrouwen en 2500 kcal voor mannen. Daarin kan

bijvoorbeeld de consumptie van aardappelen, met

weinig jus overgoten, een plek krijgen. Aardappelen

26|

'Amerikanen maken het ongelooflijk ingewikkeld’

Suiker in perspectief, maart 20

16

Richtlijnen goede voeding 2015 2015/24 2015/24 Richtlijnen goede voeding 2015 Gezondheidsraad