Gastcolumn
Kenniscentrum suiker & voeding
door Annemieke van Ginkel
directeur Diëtheek
COLUMN
belang van voeding inzien. De
huisarts of POH-er neemt steeds
vaker adviezen over een gezonde
leefstijl mee wanneer de patiënt
in de spreekkamer komt. Een
patiënt kan hier vaak al meteen
mee aan de slag. Wat mij betreft
kan een gedeelte van de mensen
met overgewicht ook goed bij de
gewichtsconsulent terecht. Zij
weten, vanuit hun beroepsver-
eniging, dat in het geval van
comorbiditeit en een BMI boven
de 30, dat zij beter door kunnen
verwijzen naar de diëtist. De
diëtist is ervoor opgeleid om ook
'E-health helpt de cliënt om zelf de regie
over zijn/haar gezondheid te nemen.'
mensen te kunnen adviseren met
een wat meer complexe zorg-
vraag, bijvoorbeeld wanneer het
overgewicht gepaard gaat met
diabetes of hart- en vaatziekten.
In deze gevallen is de diëtist de
professional bij uitstek om de
patiënt te begeleiden.
Informeren, samenwerken
en delen
Naast een rol als behandelaar/
coach, heeft de diëtist een
educatieve, informatieve en
beleidsmatige taak. Deze taken
komen tot uiting in de samen-
werking met huisartsen, POH-
ers en gewichtsconsulenten.
Neem nu de nieuwe Richtlijnen
goede voeding en de vertaling
daarvan in de Schijf van Vijf.
Dit is een uitgelezen mogelijk-
heid om samenwerkingspartners
op de hoogte te brengen van deze
nieuwe ontwikkeling. Door hen
te informeren over de wijziging
en te vertellen hoe zij dit kunnen
gebruiken in hun praktijk, zorg
je er als diëtist voor dat ze de
juiste adviezen kunnen geven.
Door daarnaast aan te geven met
welke vragen zij bij de diëtist
terecht kunnen, weten zij ons te
vinden. Hierdoor kan de diëtist
zich met de cliënten bezig
houden waar hij/zij voor is
opgeleid.
Eenduidige voedings-
adviezen!
Tenslotte: de consument is
gebaat bij eenduidige adviezen.
Iedere dag bereiken berichten
over voeding de consument via
de media. Laten we er samen
voor zorgen dat de adviezen over
voeding die de consument
bereiken via de huisarts, ge-
wichtsconsulent, e-health of de
diëtisten eenduidig en betrouw-
baar zijn. Dat is wat we na
moeten streven, in plaats van ons
bezighouden wie van wie wat
afsnoept! Mijns inziens is
samenwerken en elkaar weten te
vinden de sleutel tot succes!
Column
|23
Suiker in perspectief, maart 2016