Table of Contents Table of Contents
Previous Page  23 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 23 / 32 Next Page
Page Background

Gastcolumn

Kenniscentrum suiker & voeding

door Annemieke van Ginkel

directeur Diëtheek

COLUMN

belang van voeding inzien. De

huisarts of POH-er neemt steeds

vaker adviezen over een gezonde

leefstijl mee wanneer de patiënt

in de spreekkamer komt. Een

patiënt kan hier vaak al meteen

mee aan de slag. Wat mij betreft

kan een gedeelte van de mensen

met overgewicht ook goed bij de

gewichtsconsulent terecht. Zij

weten, vanuit hun beroepsver-

eniging, dat in het geval van

comorbiditeit en een BMI boven

de 30, dat zij beter door kunnen

verwijzen naar de diëtist. De

diëtist is ervoor opgeleid om ook

'E-health helpt de cliënt om zelf de regie

over zijn/haar gezondheid te nemen.'

mensen te kunnen adviseren met

een wat meer complexe zorg-

vraag, bijvoorbeeld wanneer het

overgewicht gepaard gaat met

diabetes of hart- en vaatziekten.

In deze gevallen is de diëtist de

professional bij uitstek om de

patiënt te begeleiden.

Informeren, samenwerken

en delen

Naast een rol als behandelaar/

coach, heeft de diëtist een

educatieve, informatieve en

beleidsmatige taak. Deze taken

komen tot uiting in de samen-

werking met huisartsen, POH-

ers en gewichtsconsulenten.

Neem nu de nieuwe Richtlijnen

goede voeding en de vertaling

daarvan in de Schijf van Vijf.

Dit is een uitgelezen mogelijk-

heid om samenwerkingspartners

op de hoogte te brengen van deze

nieuwe ontwikkeling. Door hen

te informeren over de wijziging

en te vertellen hoe zij dit kunnen

gebruiken in hun praktijk, zorg

je er als diëtist voor dat ze de

juiste adviezen kunnen geven.

Door daarnaast aan te geven met

welke vragen zij bij de diëtist

terecht kunnen, weten zij ons te

vinden. Hierdoor kan de diëtist

zich met de cliënten bezig

houden waar hij/zij voor is

opgeleid.

Eenduidige voedings-

adviezen!

Tenslotte: de consument is

gebaat bij eenduidige adviezen.

Iedere dag bereiken berichten

over voeding de consument via

de media. Laten we er samen

voor zorgen dat de adviezen over

voeding die de consument

bereiken via de huisarts, ge-

wichtsconsulent, e-health of de

diëtisten eenduidig en betrouw-

baar zijn. Dat is wat we na

moeten streven, in plaats van ons

bezighouden wie van wie wat

afsnoept! Mijns inziens is

samenwerken en elkaar weten te

vinden de sleutel tot succes!

Column

|23

Suiker in perspectief, maart 2016