Table of Contents Table of Contents
Previous Page  25 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 25 / 32 Next Page
Page Background

'Amerikanen maken het ongelooflijk ingewikkeld’

|25

Suiker in perspectief, maart 2016

Bijna een jaar hebben de Amerikaanse ministeries

van Landbouw en van Volksgezondheid zich

beraden op h

et deskundigenrapport v

an de 2015

Dietary Advisory Committee. Begin dit jaar zijn

de formel

e Amerikaanse richtlijnen goede voeding

uitgekomen. Daarvoor zijn circa 29.000 reacties

uit de openbare commentaarronde verwerkt en

moesten de ministers tussentijds verantwoording

afleggen in een hoorzitting van het Amerikaanse

congre

s. De Richtlijnen goede voeding 2015 va

n

de Nederlandse Gezondheidsraad verschenen eind

vorig jaar na 4 jaar werken, 15 vergaderingen en

133 reacties op de 29 achtergronddocumenten.

De Amerikaanse en Nederlandse richtlijnen

vertonen overeenkomsten, maar er zijn ook opval-

lende verschillen. Kromhout zet de belangrijkste

verschillen op een rij.

Nederlandse richtlijnen concreter

De vaagheid in de Amerikaanse richtlijnen vindt

Kromhout het meest opvallende punt. Hij denkt dat

de Amerikaanse ministeries het niet aandurfden om

de richtlijnen volledig uit te drukken in voedings-

middelen. Voedingsmiddelen die mensen minder

zouden moeten eten, zijn niet bij naam genoemd.

Kromhout: ‘Er zijn beperkingen gesteld aan de

hoeveelheid energie uit toegevoegde suikers en uit

verzadigd vet: beide maximaal 10 energieprocent

(en%). Dat vind ik niet handig. De Nederlandse

richtlijnen zijn concreter doordat alle aanbevelingen

in termen van voedingsmiddelen en dranken zijn

geformuleerd. De onderzoeksresultaten over voe-

dingsstoffen dienden daarbij als ondersteunend

bewijs. Als je zegt eet minder dan 10 en% verzadigd

vet en minder dan 10 en% toegevoegde suikers, dan

'Voedingsmiddelen die

mensen minder zouden

moeten eten, zijn niet bij

naam genoemd.'