Diëtisten reageren: Van 'enthousiast en knap' tot 'onduidelijk en verwarrend'
|13
Suiker in perspectief, mei 2016
onduidelijk en verwarrend’
Tot slot
‘Ik gebruikte de oude Schijf van Vijf eigenlijk nooit, en
heb ook geen materialen van de nieuwe Schijf aange-
vraagd. Ik gebruik ook geen andere modellen zoals bij-
voorbeeld een piramide. Ik houd de adviezen wel in mijn
achterhoofd, maar het is voor mij niet de ‘Holy Grail’.
Buiten de schijf
‘Ik vind het heel onduidelijk wat het Voedingscentrum
bedoelt met ‘3 -5 keer per dag iets kleins’ met een
afbeelding van onder andere een ijsje en een snoepje,
en ‘maximaal 3 keer per week iets groots’, waarbij je
dan bijvoorbeeld een zakje chips ziet.’
‘Ik heb in mijn praktijk overigens nog nooit mee-
gemaakt dat een cliënt zich verdiept had in de Schijf
van Vijf en daar vragen over had of de adviezen
toepaste. Ze kennen de naam en het plaatje vaak wel,
maar daar blijft het dan ook bij, ze pluizen de Schijf
echt niet uit.'
Minpuntje
‘Wat ik eigenlijk een heel belangrijk punt vind, is de
portiegrootte. Mensen gebruiken een schaaltje ter
grootte van een soepkom voor hun toetje, en een
grote mok voor de melk. Dat scheelt nogal met een
dessertschaaltje en een kopje of beker waar ze in
Den Haag mee rekenen’
Tot slot
‘Ik ben vol lof over het
achtergronddocument.Het imago van het Voedingscentrum is ook flink
gestegen, bijvoorbeeld doordat ze heel snel en
adequaat op Facebook reageren en alles goed
onderbouwen en beantwoorden.’
Buiten de schijf
‘Ik vind het verwarrend wat er nu buiten de Schijf valt,
maar ik moet erbij zeggen: het is heel lastig om het
gemakkelijker te maken. Als je de achtergrond-
informatie leest, dan is het wel goed dichtgetimmerd.
Maar de meeste mensen zullen die informatie niet
lezen. Als je alleen naar de plaatjes kijkt, dan is de kans
groot dat je het verkeerd oppakt. Wat betreft
communicatie lijkt dit onderdeel me niet zo gelukkig
gekozen.’
Twijfels
‘De Schijf van Vijf is gebaseerd op de Richtlijnen goede
voeding, maar ook op d
e voedingsnormen.Daarin
staat het verzadigd vet criterium van maximaal
10 en%. Jammer dat dit is overgenomen. De onder-
bouwing daarvan vind ik zwak. Omdat de nadruk op
onbewerkte voeding ligt, begrijp ik dat je naar criteria
voor natrium, vezels, toegevoegde suikers en transvet
kijkt. Ik heb er wel mijn twijfels over of dit ook bij
verzadigd vet nodig is, want dit heeft niets te maken
met bewerking.’