Nieuwsflitsen
|29
Suiker in perspectief, maart 2016
NIEUWSFLITSEN
Onderzoeker ir. Canan Ziylan (Wageningen University)
interviewde voedings- en zorgprofessionals (n=22) over
ondervoeding bij ouderen. Huisartsen en
thuiszorgmedewerkers spelen een sleutelrol in de
monitoring. Zij komen als eerste in contact met de
patiënt. Maar juist bij deze professionals heeft voeding
geen prioriteit. ‘Artsen leren tijdens hun opleiding
nauwelijks iets over het onderwerp’, aldus Ziylan. ‘En
thuiszorgmedewerkers geven aan te weinig tijd te
hebben om mensen te vragen naar hun eetlust of
gewicht.’ Monitoring en follow-up na doorverwijzing
naar de diëtist, moeten deel gaan uitmaken van het
beleid van zorgorganisaties, is haar conclusie.
Bron: Wageningen University, februari 2016
Een maand lang 1 kilo suiker per dag eten. Dat was
presentator Manuel Venderbos, van het populair
wetenschappelijke RTL5-programma Galileo, van plan.
Zoals Kenniscentrum suiker & voedi
ng eerder alvoorspelde hield hij het niet vol en stopte op dag 16,
vanwege te hoge bloedglucosewaarden. Een dergelijk
‘experiment’ is medisch en ethisch onverantwoord en
iedere gezondheidsprofessional zou dit op voorhand
moeten afraden. Het excessieve overschot aan
calorieën dat Venderbos innam (ongeveer 5000 kcal
per dag) zorgt, ongeacht de bron, altijd voor negatieve
gezondheidseffecten. Naast de enorme inname van
suiker(s) kwam er energie uit verzadigd vet en levert
een dergelijke voeding te weinig vezels, vitaminen en
mineralen.
Bekijk oo
k uitgebreide reactie op het programmaWorden klachten die passen bij glutensensitiviteit
veroorzaakt door gluten? Of zijn het andere stoffen uit
granen zoals fermenteerbare suikers, de zogenoemde
FODMAPs? Gluten en FODMAPs zitten grotendeels in
dezelfde voedingsmiddelen en kunnen allebei klachten
veroorzaken, aldus MDL-arts dr. Gert Bouma (VUmc
Voeding heeft
geen prioriteit
Onzinnig
suikerexperiment
Gluten of FODMAPs?
Amsterdam) tijdens het symposium ‘Van mond tot
kont’ (18 februari 2016, Utrecht). Uit dubbelblinde
placebogecontroleerde studies (2011 en 2012) naar de
effecten van een glutenvrij dieet bij het prikkelbare
darmsyndroom, blijkt dat patiënten minder klachten
hadden (zoals buikpijn, vermoeidheid, opgeblazen
gevoel). Hoeveel mensen in Nederland glutenvrij eten
is niet bekend. In Australië gaat het om 25-30% van de
bevolking (deels glutenvrij), in de Verenigde Staten om
18%. Bouma heeft het idee dat de glutenhype in ons
land weer op z’n retour is.
Bron: ‘Van mond tot kont’, februari 2016