Table of Contents Table of Contents
Previous Page  29 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 29 / 32 Next Page
Page Background

Nieuwsflitsen

|29

Suiker in perspectief, maart 2016

NIEUWSFLITSEN

Onderzoeker ir. Canan Ziylan (Wageningen University)

interviewde voedings- en zorgprofessionals (n=22) over

ondervoeding bij ouderen. Huisartsen en

thuiszorgmedewerkers spelen een sleutelrol in de

monitoring. Zij komen als eerste in contact met de

patiënt. Maar juist bij deze professionals heeft voeding

geen prioriteit. ‘Artsen leren tijdens hun opleiding

nauwelijks iets over het onderwerp’, aldus Ziylan. ‘En

thuiszorgmedewerkers geven aan te weinig tijd te

hebben om mensen te vragen naar hun eetlust of

gewicht.’ Monitoring en follow-up na doorverwijzing

naar de diëtist, moeten deel gaan uitmaken van het

beleid van zorgorganisaties, is haar conclusie.

Bron: Wageningen University, februari 2016

Een maand lang 1 kilo suiker per dag eten. Dat was

presentator Manuel Venderbos, van het populair

wetenschappelijke RTL5-programma Galileo, van plan.

Zoals Kenniscentrum suiker & voedi

ng eerder al

voorspelde hield hij het niet vol en stopte op dag 16,

vanwege te hoge bloedglucosewaarden. Een dergelijk

‘experiment’ is medisch en ethisch onverantwoord en

iedere gezondheidsprofessional zou dit op voorhand

moeten afraden. Het excessieve overschot aan

calorieën dat Venderbos innam (ongeveer 5000 kcal

per dag) zorgt, ongeacht de bron, altijd voor negatieve

gezondheidseffecten. Naast de enorme inname van

suiker(s) kwam er energie uit verzadigd vet en levert

een dergelijke voeding te weinig vezels, vitaminen en

mineralen.

Bekijk oo

k uitgebreide reactie op het programma

Worden klachten die passen bij glutensensitiviteit

veroorzaakt door gluten? Of zijn het andere stoffen uit

granen zoals fermenteerbare suikers, de zogenoemde

FODMAPs? Gluten en FODMAPs zitten grotendeels in

dezelfde voedingsmiddelen en kunnen allebei klachten

veroorzaken, aldus MDL-arts dr. Gert Bouma (VUmc

Voeding heeft

geen prioriteit

Onzinnig

suikerexperiment

Gluten of FODMAPs?

Amsterdam) tijdens het symposium ‘Van mond tot

kont’ (18 februari 2016, Utrecht). Uit dubbelblinde

placebogecontroleerde studies (2011 en 2012) naar de

effecten van een glutenvrij dieet bij het prikkelbare

darmsyndroom, blijkt dat patiënten minder klachten

hadden (zoals buikpijn, vermoeidheid, opgeblazen

gevoel). Hoeveel mensen in Nederland glutenvrij eten

is niet bekend. In Australië gaat het om 25-30% van de

bevolking (deels glutenvrij), in de Verenigde Staten om

18%. Bouma heeft het idee dat de glutenhype in ons

land weer op z’n retour is.

Bron: ‘Van mond tot kont’, februari 2016