Table of Contents Table of Contents
Previous Page  28 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 28 / 32 Next Page
Page Background

28|

'Amerikanen maken het ongelooflijk ingewikkeld’

Suiker in perspectief, maart 20

16

passen in het gebruikelijke Nederlandse eetpatroon.

De Gezondheidsraad stelde vast dat er te weinig

onderzoek is uitgevoerd naar het effect van aardap-

pelen op chronische ziekten om een richtlijn op te

kunnen stellen. Voor dertien richtlijnen vonden we

overtuigend bewijs en voor twee richtlijnen aan-

nemelijk bewijs. Daar baseert het Voedingscentrum

de totale-dag-voedingen op en dat moet evenwichtige

voedingspatronen opleveren. De Nederlandse

richtlijnen zijn daardoor nog niet af.’

Amerikaanse randvoorwaarden

De Amerikanen stellen vooraf randvoorwaarden aan

de totale voeding: voldoen aan de energiebehoefte,

de aanbevolen hoeveelheden microvoedingsstoffen

realiseren en binnen het gestelde bereik van aan-

bevolen en% macrovoedingsstoffen, zoals 45-65 en%

koolhydraten, blijven. Kromhout daarover: ‘Ik vind

dat de Amerikanen het daarmee ongelooflijk inge-

wikkeld maken. Dat zet druk op het gehele patroon.

Daar kun je veel liberaler mee omgaan. Stel vooraf

minder randvoorwaarden, dat is flexibeler. Controle

achteraf is wel nodig. Het gaat om voedingspatronen

met een zo laag mogelijk risico op chronische ziekten

en daarvan wil je ook weten of die patronen voldoen

aan de aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen.

Het Voedingscentrum maakt verschillende dag-

patronen, die het RIVM doorrekent op aspecten als

aanbevolen hoeveelheden microvoedingsstoffen.’

Niet alleen verschillen,

ook overeenkomsten

Er zijn niet alleen verschillen, maar ook overeen-

komsten. De aanbevelingen voor groente, fruit,

volkoren graanproducten, oliën, zuivel, vis, keuken-

zout, transvetzuren, alcohol en voedingssupplemen-

ten komen redelijk overeen. Aan de inname van

totaal vet en cholesterol is geen beperking gesteld,

beide richtlijnen richten zich op de preventie van

vrijwel dezelfde ziekten. Botgezondheid is wel in

Amerika maar niet in Nederland meegenomen.

De richtlijnen hebben allebei het uitgangspunt dat

elke aanbevolen verandering in de voeding, hoe klein

ook, een stap in de goede richting is voor de volksge-

zondheid. Tot slot zijn beide richtlijnen bedoeld voor

professionals. Kromhout: ‘In Amerika moeten

allerlei organisaties de richtlijnen naar de praktijk

vertalen. In de Nederlandse situatie vertaalt het

Voedingscentrum de richtlijnen naar praktische

dagpatronen. Wij hebben het in Nederland beter

geregeld dan in Amerika. Ik ben in de Amerikaanse

richtlijn niets tegengekomen dat we voor de Neder-

landse situatie moeten overnemen.’

Van basisvoedingsmiddelen

naar pretproducten

De volgende stap is volgens Kromhout: ‘De literatuur

goed bijhouden op wat de ontwikkelingen zijn. Wij

hebben ons in de richtlijnen beperkt tot de basis-

voedingsmiddelen en ik verwacht dat er in de

toekomst ook voldoende bewijs komt om richtlijnen

op te stellen voor kant-en-klaar maaltijden, complexe

voedingsmiddelen en pretproducten als chocolade

en pindakaas.’

'In de Nederlandse situatie

vertaalt het Voedingscentrum

de richtlijnen naar praktische

dagpatronen.'