NIEUWSFLITSEN
Steeds meer mensen besluiten, als onderdeel van hun
‘nieuwe manier van eten’, om minder of zelfs geen
brood te eten. ‘Het uitsluiten van brood, een belangrij-
ke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s’,
meldde prof.dr. Robin Peeters in zijn oratie
(12 februari 2016). Hij werd onlangs benoemd als
hoogleraar Interne Geneeskunde (aandachtsgebied
schildklierziekten) in het Erasmus MC. Met name voor
zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico’s
geven. Gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap
zorgt voor problemen bij de hersenontwikkeling van
het ongeboren kind. Zelfs subtiele jodiumtekorten
kunnen leiden tot een lager IQ. In de eerste helft van
de zwangerschap zijn kinderen vrijwel volledig afhan-
kelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen
van moeders met een tekort aan schildklierhormoon
tijdens de zwangerschap, blijken qua IQ gemiddeld
zeven punten achter te lopen in vergelijking met
kinderen van moeders met een normale schildklier-
functie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder
en is niet meer in te halen. Peeters adviseert zwangere
vrouwen bij het ontbijt weer twee sneetjes brood te
eten. ‘Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan
dat echt geen kwaad voor het gewicht.’ En zegt hij:
‘wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen
brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een
zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra
jodium te slikken.’
Bron: Erasmus MC februari 2016
Het uitsluiten van
brood is niet zonder
risico’s
30|
Nieuwsflitsen
Suiker in perspectief, maart 2016
‘Find your way to eat greener, not too much and to
be active!’, dat is de titel van de nieuwe Zweedse
voedingsrichtlijnen, die april 2015 verschenen. De
belangrijkste boodschap van de richtlijn is om meer
plantaardige voedingsmiddelen te eten en minder
vlees. Er zijn enkele verschillen in vergelijking met de
Nederlandse richtlijnen. Zo geeft het Zweedse rapport
ook het advies om elke dag te bewegen (minimaal
30 minuten) en minder tijd zittend door te brengen.
In tegenstelling tot de Nederlandse richtlijnen, die
geen onderscheid maken tussen magere, halfvolle of
volle zuivel, adviseren de Zweden om vooral magere
(ongezoete) zuivelproducten te eten, verrijkt met
vitamine D. De aanbeveling voor de visconsumptie is
in Zweden hoger: 2-3 per week (waarvan 1 maal vette
vis), in Nederland luidt het advies 1 maal per week
vis (bij voorkeur de vette soorten). De richtlijnen zijn
bedoeld voor alle Zweden ouder dan twee jaar en zijn
gericht op het voorkomen van vaak voorkomende
ziekten in Zweden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes
type 2, overgewicht/obesitas en bepaalde vormen
van kanker. Daarnaast is er rekening gehouden met
milieuaspecten.
Bron: Livsmedelsverket
– Swedish dietary guidelines(april 2015)
Zie oo
k: Swedish dietary guidelines –risk and benefit
management report
Ook nieuwe
voedingsrichtlijnen
in Zweden