Table of Contents Table of Contents
Previous Page  30 / 32 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 30 / 32 Next Page
Page Background

NIEUWSFLITSEN

Steeds meer mensen besluiten, als onderdeel van hun

‘nieuwe manier van eten’, om minder of zelfs geen

brood te eten. ‘Het uitsluiten van brood, een belangrij-

ke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s’,

meldde prof.dr. Robin Peeters in zijn oratie

(12 februari 2016). Hij werd onlangs benoemd als

hoogleraar Interne Geneeskunde (aandachtsgebied

schildklierziekten) in het Erasmus MC. Met name voor

zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico’s

geven. Gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap

zorgt voor problemen bij de hersenontwikkeling van

het ongeboren kind. Zelfs subtiele jodiumtekorten

kunnen leiden tot een lager IQ. In de eerste helft van

de zwangerschap zijn kinderen vrijwel volledig afhan-

kelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen

van moeders met een tekort aan schildklierhormoon

tijdens de zwangerschap, blijken qua IQ gemiddeld

zeven punten achter te lopen in vergelijking met

kinderen van moeders met een normale schildklier-

functie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder

en is niet meer in te halen. Peeters adviseert zwangere

vrouwen bij het ontbijt weer twee sneetjes brood te

eten. ‘Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan

dat echt geen kwaad voor het gewicht.’ En zegt hij:

‘wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen

brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een

zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra

jodium te slikken.’

Bron: Erasmus MC februari 2016

Het uitsluiten van

brood is niet zonder

risico’s

30|

Nieuwsflitsen

Suiker in perspectief, maart 2016

‘Find your way to eat greener, not too much and to

be active!’, dat is de titel van de nieuwe Zweedse

voedingsrichtlijnen, die april 2015 verschenen. De

belangrijkste boodschap van de richtlijn is om meer

plantaardige voedingsmiddelen te eten en minder

vlees. Er zijn enkele verschillen in vergelijking met de

Nederlandse richtlijnen. Zo geeft het Zweedse rapport

ook het advies om elke dag te bewegen (minimaal

30 minuten) en minder tijd zittend door te brengen.

In tegenstelling tot de Nederlandse richtlijnen, die

geen onderscheid maken tussen magere, halfvolle of

volle zuivel, adviseren de Zweden om vooral magere

(ongezoete) zuivelproducten te eten, verrijkt met

vitamine D. De aanbeveling voor de visconsumptie is

in Zweden hoger: 2-3 per week (waarvan 1 maal vette

vis), in Nederland luidt het advies 1 maal per week

vis (bij voorkeur de vette soorten). De richtlijnen zijn

bedoeld voor alle Zweden ouder dan twee jaar en zijn

gericht op het voorkomen van vaak voorkomende

ziekten in Zweden, zoals hart- en vaatziekten, diabetes

type 2, overgewicht/obesitas en bepaalde vormen

van kanker. Daarnaast is er rekening gehouden met

milieuaspecten.

Bron: Livsmedelsverket

– Swedish dietary guidelines

(april 2015)

Zie oo

k: Swedish dietary guidelines –

risk and benefit

management report

Ook nieuwe

voedingsrichtlijnen

in Zweden