Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 10

RICHTLIJNEN GOEDE VOEDING 2015
De richtlijnen van de Gezondheidsraad zijn geformu-
leerd in voedingsmiddelen (niet in voedingsstoffen)
en dat sluit goed aan bij de praktijk. Het opstellen van
de Schijf van Vijf is daardoor gemakkelijker en een
rangorde in de zestien richtlijnen maakt de vertaling
naar de Schijf van Vijf nog simpeler. De Gezondheids-
raad wil echter geen prioriteiten stellen, waardoor het
Voedingscentrum daarin zelf een weg moet vinden.
De voorzitter van de adviescommissie van de Gezond-
heidsraad prof.dr.ir. Daan Kromhout daarover: ‘Alle
relatieve risico’s zitten in dezelfde orde van grootte,
van tien tot twintig procent, en dan ontbreekt de basis
om één richtlijn boven de ander te plaatsen. Het opvol-
gen van elke richtlijn levert gezondheidswinst op.’ De
Gezondheidsraad wil niet met een opgeheven vinger
adviseren. Prof.dr.ir. Hans Brug, vicevoorzitter van de
Op weg naar
de nieuwe
Schijf van Vijf
Het Voedingscentrum lanceert in de week
van 21 maart 2016 de nieuwe Schijf van
Vijf. Dr.ir. Gerda Feunekes, directeur van het
Voedingscentrum over haar ambitie: ‘Iedereen
moet zich kunnen herkennen in de Schijf van Vijf.’
adviescommissie, zegt hierover: ‘Het is niet de bedoe-
ling om het gezonde voedingsfascisme te verkondigen.’
Persoonlijke voorkeuren
De richtlijnen worden door het Voedingscentrum
omgezet in de Schijf van Vijf voor verschillende
bevolkingsgroepen. Feunekes: ‘Bij de vertaling naar
doelgroepen kijken we naar het eetgedrag ofwel de
voorkeuren van mensen. Er zal veel meer aandacht
komen voor persoonlijke voorkeuren.’ Volgens dr. Pe-
ter Klosse, eigenaar van restaurant de Echoput, moet
het Voedingscentrum voor dit maatwerk ook advies
inwinnen bij chef-koks om daardoor zowel gezonde als
smakelijke gerechten op tafel te krijgen. Bij de richtlijn
Suiker in perspectief, november 2015
10 |
Op weg naar de nieuwe schijf van vijf
1,2,3,4,5,6,7,8,9 11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,...28
Powered by FlippingBook