Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 6

‘Eet meer plantaardig, eet wekelijks peulvruchten en
elke dag ongezouten noten, dat vind ik opvallende
richtlijnen’, zegt prof.dr.ir. Frans Kok (tot voor kort
hoogleraar Voeding en Gezondheid, Wageningen
University) een dag na de presentatie van de nieuwe
Vertaalslag essentieel
voor de praktijk
De gebruikelijke basisvoedingsmid-
delen zoals brood en zuivel worden
in de Richtlijnen goede voeding
krachtig neergezet constateert
prof.dr.ir. Frans Kok. ‘Dat neemt
de wind uit de zeilen van diverse
voedingshypes en bijvoorbeeld het
gebruik van superfoods.’ De nieuwe
basisprincipes moeten worden
gedifferentieerd voor de verschillen-
de doelgroepen. ‘Als je daar goed
in slaagt, kun je een fantastische
slag maken.’
Richtlijnen goede voeding. ‘Het is de manier om goede
eiwitten binnen te krijgen, een uitstekend alterna-
tief voor het eten van minder vlees.’ De gebruikelijke
basisvoedingsmiddelen zoals brood en zuivel worden
krachtig neergezet constateert hij. ‘Dat neemt de wind
uit de zeilen van diverse voedingshypes en bijvoor-
beeld het gebruik van superfoods. En bijzonder ook
dat Nederland eigenlijk wordt ‘drooggelegd’ als het om
alcohol gaat, terwijl we in Europa al het land waren
met de sterkste restrictie.’
Een zekere onbalans
Kok registreert wel een zekere onbalans in de nieuwe
richtlijnen. ‘Want er is sprake van bijvoorbeeld
15 gram ongezouten noten per dag, 90 gram bruin
brood en enkele porties zuivel. Dus in het ene geval is
de richtlijn bij wijze van spreken op de gram nauwkeu-
rig en bij de andere blijft de Gezondheidsraad vaag.
Wat zijn enkele porties zuivel? Wat is zo min mogelijk
suikerhoudende dranken? Dat zou naar mijn idee iets
meer aandacht moeten hebben. De grote lijnen zitten
er wel in maar ik zou ze zelf iets meer gericht hebben
op vervanging. Eet dit in plaats van dat, geef alterna-
tieven. Straks worden die ongetwijfeld aangereikt
door de vertaalslag van het Voedingscentrum.’
Hij verwachtte ook dat de Richtlijnen goede voeding
meer over voedingspatronen zouden gaan. ‘Daar wordt
niet echt veel over gesproken. Maar als er
straks alsnog duidelijkheid komt over
die patronen, dan is het wat mij betreft
okay.’ Kok was nauw betrokken bij de
RICHTLIJNEN GOEDE VOEDING 2015
Suiker in perspectief, november 2015
6 |
Vertaalslag essentieel voor de praktijk
1,2,3,4,5 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,...28
Powered by FlippingBook