Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 7

ontwikkeling van de Richtlijnen goede voeding 2006.
‘Wij hebben destijds ook benoemd wat de industrie
en retailers met die richtlijnen konden oppakken.
Dat is nu niet gebeurd. De wetenschappelijke kant was
al veel werk, zei commissievoorzitter prof.dr.ir. Daan
Kromhout.’ Minister Schippers (Volksgezondheid,
Welzijn en Sport) noemt die aandacht voor industrie
en supermarkt wel een belangrijke volgende stap. Maar
zegt Kok: ‘Ik vind dat de industrie nu toch een flinke
slag moet maken. Het gaat allemaal te gemakkelijk, te
traag. Ik vind de industrie te laconiek over de gewenste
veranderingen. Marketeers zouden niet alleen moeten
worden afgerekend op commerciële resultaten maar
ook op het realiseren van de gezondheidsaspecten.’
Niet te star
Wie de Richtlijnen goede voeding 2015 in praktijk
brengt, komt uit op een dagvoeding van circa
1500 kcal weet Kok. ‘De meeste vrouwen en mannen
hebben meer nodig. Wat ga je dan doen? Grotere
porties eten of kom je in verleiding om – buiten de
richtlijnen om – te gaan snacken? Als je denkt ‘de basis
is goed, ik kan nu wat extra’s doen’, hoe besteed je die
extra calorieën? Dat is ook een aspect voor de vertaal-
slag van het Voedingscentrum, mensen moeten aan
de hand worden genomen.’ Want, waarschuwt hij:
‘Je moet oppassen dat de consument zo’n richtlijn niet
te star interpreteert. Als je het merendeel van de
richtlijnen weet te halen, dan ben je goed bezig.’
De richtlijnen moeten worden vertaald naar een
‘voeding op maat’. ‘De nieuwe basisprincipes moet je –
met hulp van internet – differentiëren voor de ver-
schillende doelgroepen. Als je daar goed in slaagt, kun
je een fantastische slag maken.’
De diëtist
‘Die differentiatie kun je als diëtist goed gebruiken in
het individuele gesprek met de cliënt. Dan kan de voor-
lichting effectiever worden in het gehele beroepsveld.’
Kok benadrukt dat diëtisten gebruik moeten maken
van de nieuwe Richtlijnen goede voeding. ‘We merken
dat diëtisten zich ook veel laten beïnvloeden door al
die hypes die sterk in de belangstelling staan. Dat moe-
ten we niet hebben. Heel concreet: veel verder dan de
Richtlijnen goede voeding met de wetenschappelijke
kennis van nu, kom je niet. Essentieel is de vertaalslag
naar voedingsrichtlijnen ‘op maat’. Daar kan de diëtist
goed mee uit de voeten.’
GROENTE EN FRUIT
Eet dagelijks ten minste 200 gram
groente en ten minste 200 gram fruit.
Het is overtuigend aangetoond dat het eten van
groente en fruit het risico op coronaire hart-
ziekten en beroerte verlaagt. Er is onder andere
een verband tussen het eten van groente en een
lager risico op darmkanker. De consumptie van
fruit hangt samen met een lager risico op
diabetes, darmkanker en longkanker.
prof.dr.ir. Frans Kok
Suiker in perspectief, november 2015
Vertaalslag essentieel voor de praktijk
| 7
1,2,3,4,5,6 8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,...28
Powered by FlippingBook