Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 9

en olie is redelijk logisch. Vervang harde vetten door
de zachtere soorten.’ In de huidige maatschappij is
overgewicht een probleem, zegt Brouwer. ‘Ik vind dat
aan dat onderwerp weinig aandacht is besteed, in ieder
geval zijn overgewicht en obesitas niet opgenomen in
de rij van tien chronische ziekten.’ Ze licht toe dat de
commissie van de Gezondheidsraad wel heeft gekeken
naar risicofactoren – zoals lichaamsgewicht – gekop-
peld aan een causale relatie met een chronische ziekte.
Consumentgericht
Het advies in voedingsmiddelen (en voedingspatro-
nen) is aanzienlijk meer consumentgericht dan de
richtlijnen uit 2006 (voedingsstoffen en maar enkele
voedingsmiddelen). Brouwer gaat er vanuit dat met
hulp van de nieuwe Schijf van Vijf de consument straks
ziet op welke manier je gezond kunt eten. ‘Er is nog ge-
noeg ruimte om te kunnen variëren omdat het basisad-
vies uitkomt op ongeveer 1500 kcal per dag. Maar het
is jammer dat ze bij zuivelproducten niet duidelijker
zijn dan ‘enkele porties per dag’. Over de levensmid-
delenindustrie zegt ze: ‘Het bijsturen van producten
zou voor de industrie wel eens lastiger kunnen worden.
Het is maar de vraag hoe ze die beperkte gerichtheid
op nutriënten gaan invullen.’ Brouwer signaleert dat de
porties van sommige producten (zoals groente en fruit)
te groot zijn voor jonge kinderen. ‘Maar de Gezond-
heidsraad zal – op advies van de minister – voedings-
richtlijnen opstellen voor pasgeborenen en kinderen
tot twee jaar (alsook zwangeren).’
Samenstelling koffie
Over een aantal onderwerpen wil ze meer duidelijk-
heid, zoals over koffie. Ongefilterde koffie verhoogt
het LDL-cholesterolgehalte in het bloed, daarom heeft
gefilterde koffie de voorkeur. ‘Wat voor mij een vraag
blijft, is hoe je een duidelijk advies over koffie geeft.
Wat moet je wel en wat moet je niet drinken? Tot een
aantal jaren geleden was dat duidelijk, je gebruikte een
filter waarin de cholesterolverhogende stof achterbleef.
Maar er is de laatste jaren zoveel veranderd: diverse
cupjes, koffietentjes met diverse soorten koffie… En
hoe de samenstelling van die koffie is, weten we niet.
Misschien is het geen probleem, maar er moet eerst on-
derzoek naar worden gedaan.’ Brouwer tenslotte: ‘Ja,
ik ben tevreden over deze richtlijnen. Het is mooi dat
we het in Nederland – in vergelijking met andere lan-
den – zo kunnen doen. Zo’n transparante aanpak met
commentaar van buitenaf is voorbehouden aan een
aantal rijke, westerse landen. Andere landen moeten
het doen met de nutriëntgerichte aanpak van de WHO.’
KOOLHYDRAAT- EN VEZELRIJKE
PRODUCTEN
Vervang geraffineerde graanproducten
door volkorenproducten. Eet dagelijks
ten minste 90 gram bruin brood, volko-
renbrood of andere volkorenproducten.
Het eten van volkorenproducten verlaagt het
risico op coronaire hartziekten en de inname van
voedingsvezel verlaagt het risico op beroerte. Er
zijn onvoldoende wetenschappelijke gegevens
over de gezondheidseffecten van aardappelen.
prof.dr.ir. Ingeborg Brouwer
Suiker in perspectief, november 2015
Het zijn mooie richtlijnen
| 9
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...28
Powered by FlippingBook