Suiker in perspectief editie 34 | november 2015 - page 11

VETTE PRODUCTEN EN VIS
Vervang boter, harde margarine en
bak- en braadvetten door zachte
margarines, vloeibaar bak- en braadvet
en plantaardige oliesoorten.
Het is overtuigend aangetoond dat voedings-
middelen rijk aan cis-onverzadigde vetzuren
(zoals zachte margarines of plantaardige
oliesoorten) het risico op coronaire hartziekten
verlagen ten opzichte van voedingsmiddelen
rijk aan verzadigde vetzuren (zoals boter en
harde margarines).
Eet één keer per week vis,
bij voorkeur vette vis.
Het is overtuigend aangetoond dat het
eten van vis het risico op fatale coronaire
hartziekten verlaagt.
‘eet één keer per week peulvruchten’ wijst hij
er fijntjes op dat we in het land van Bartje
wonen en zoals bekend bidt Bartje niet
voor bruine bonen. Peulvruchten zijn
niet bij iedereen populair.
Dr. Henk van den Berg, lange tijd werk-
zaam bij het Voedingscentrum, vraagt
aandacht voor twee aspecten. Hij vindt
het jammer dat ‘eet gevarieerd’ niet meer
in de richtlijnen staat omdat variatie in
voedingsmiddelen bijdraagt aan een ade-
quate inneming van essentiële voedingsstof-
fen en het risico op een te hoge inneming van
schadelijke stoffen vermindert. Van den Berg:
‘Gezonde voeding is meer dan alleen het voorko-
men van (chronische) ziekten. Het gaat ook om groei
en ontwikkeling.’ Hij vraagt zich ook af of de driede-
ling van voedingsmiddelen in de nieuwe Schijf van Vijf
in stand blijft. De driedeling, gebaseerd op de pro-
ductsamenstelling, onderscheidt producten met een
gunstig effect op het voorkomen van welvaartsziekten
(voorkeur) van producten met geen (middenweg)
of een negatief effect (uitzondering). Van den Berg:
‘Het opsplitsen van voedingsmiddelen naar voorkeur,
middenweg en uitzondering is nuttig en de driedeling
vormt de basis voor de logo’s van ‘Ik kies bewust’.’
Campagne gezonder kiezen
In 2016 start de overheid ook de campagne ‘Gezonder
Kiezen’. Minister Edith Schippers van Volksgezond-
heid, Welzijn en Sport ontvouwde haar plannen bij
het in ontvangst nemen van het advies van de Ge-
zondheidsraad. Schippers: ‘Komend jaar komt er een
campagne die mensen helpt om gezonder te kiezen. De
consument kan het niet alleen. In het dagelijks leven
moet het gemakkelijker worden om gezonder te kiezen.
Producten kunnen en moeten gezonder. Om nog meer
meters te kunnen maken is productverbetering speer-
punt tijdens het komende EU-voorzitterschap van
Nederland.’ Adviezen aan levensmiddelenindustrie en
supermarkten over de realisatie van de richtlijnen zal
de Gezondheidsraad niet geven. Kromhout daarover:
‘Ik kan er namens de minister niets over zeggen, ik ben
slechts haar dienaar.’
dr.ir. Gerda Feunekes
Suiker in perspectief, november 2015
Op weg naar de nieuwe schijf van vijf
| 11
1...,2,3,4,5,6,7,8,9,10 12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,...28
Powered by FlippingBook